Η βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε το 1927. Είναι η δεύτερη βιβλιοθήκη σε μέγεθος πανελλαδικά μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη, η μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη βιβλιοθήκη της βόρειας Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια. Στεγάζεται σε ξεχωριστό κτίριο στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης και μαζί με τις περιφερειακές βιβλιοθήκες των τμημάτων και των σχολών αποτελεί το σύστημα βιβλιοθηκών του A.Π.Θ.

  Το σύστημα βιβλιοθηκών Α.Π.Θ. αποτελείται από την κεντρική βιβλιοθήκη, από τις βιβλιοθήκες των σχολών, καθώς και από τέσσερις (4) θεματικές βιβλιοθήκες. . Η Κεντρική Βιβλιοθήκη έχει την ευθύνη παραλαβής και ενσωμάτωσης του βιβλιακού υλικού (έντυπο, ηλεκτρονικό, οπτικοακουστικό), της προμήθειας των περιοδικών, της ηλεκτρονικής διαχείρισης του υλικού και της ανάληψης πρωτοβουλιών για τον συντονισμό του έργου των περιφερειακών βιβλιοθηκών, με στόχο την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών των χρηστών.

Υπηρεσίες
Στις βιβλιοθήκες του Α.Π.Θ., δικαίωμα δανεισμού και χρήση των υπηρεσιών έχουν όλοι οι χρήστες, αφού γίνουν κάτοχοι της κάρτας δανεισμού, η οποία είναι δωρεάν για τους φοιτητές και το προσωπικό του πανεπιστημίου.

 H Kεντρική Bιβλιοθήκη διαθέτει δύο αναγνωστήρια, το φοιτητικό και το επιστημονικό.

Στο φοιτητικό αναγνωστήριο μπορεί να προσέλθει οποιοσδήποτε φοιτητής και να μελετήσει και έχει δυναμικότητα 1300 περίπου ατόμων.

Tο επιστημονικό αναγνωστήριο λειτουργεί κυρίως για το επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό. Για να το χρησιμοποιήσει ένας φοιτητής πρέπει να είναι εφοδιασμένος με σημείωμα του καθηγητή, από τον οποίο του ανατέθηκε η εργασία για την οποία χρειάζεται να επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη.

Συλλογή
Διαθέτει μια τεράστια συλλογή που καλύπτει όλα τα επιστημονικά πεδία και πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει: έντυπα βιβλία (860.000 τίτλοι), e-books (375.000 τίτλοι), έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά πλήρους κειμένου (20.000 titles), πρόσβαση σε βιβλιογραφικές βάσεις.

Ηλεκτρονικές Πηγές
Πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές μπορεί να έχει κανείς από τους Η/Υ μέσα στον χώρο της βιβλιοθήκης. Στην κεντρική βιβλιοθήκη υπάρχουν 30 τερματικά που μπορείτε να χρησιμοποιείτε με το λογαριασμό σας (username & password) που παρέχεται από το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου - NOC. Επιπλέον προσφέρει ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

 Άλλες πηγές και εργαλεία

Ιχνηλάτης: Είναι η μεταμηχανή αναζήτησης του Α.Π.Θ. που

Ψηφιοθήκη: Είναι το ψηφιακό καταθετήριο του Α.Π.Θ. το οποίο παρέχει πρόσβαση σε σπάνιες εκδόσεις, αρχειακό υλικό και γκρίζα βιβλιογραφία (διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες).

RefWorks: Αποτελεί ένα online πρόγραμμα οργάνωσης και διαχείρισης προσωπικής βάσης βιβλιογραφικών εγγραφών που σας επιτρέπει να διατηρείτε τη βιβλιογραφία σας οργανωμένη και να δημιουργείτε αυτόματα μορφοποιημένες βιβλιογραφικές λίστες.

Blackboard: Περιβάλλον e-learning, όπου μπορείτε να βρείτε online υλικό μαθημάτων, βιβλιογραφία , τεστ αυτοαξιολόγησης, περιοχές συζήτησης κτλ.

Διαδανεισμός: Σε περιπτώσεις που το υλικό δεν εντοπίζεται στις διαθέσιμες πηγές υπάρχει η υπηρεσία του διαδανεισμού από άλλες βιβλιοθήκες, όπου ο χρήστης που αιτείται υλικό είναι υποχρεωμένος να προκαταβάλει το σύνολο του κόστους του διαδανεισμού.

Φωτοτυπίες: Σχεδόν σε όλες τις βιβλιοθήκες υπάρχουν φωτοτυπικά μηχανήματα με προπληρωμένες κάρτες που είναι διαθέσιμα προς όλους τους χρήστες ανεξάρτητα αν είναι μέλη της βιβλιοθήκης ή όχι.

Ώρες λειτουργίας:
Σεπτέμβριος-Ιούνιος: Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-19:00
Ιούλιος - Αύγουστος: Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-14:00

      

   Επικοινωνία
Πανεπιστημιούπολη, 54124 Θεσσαλονίκη Ελλάδα

website: https://www.lib.auth.gr/el

Τηλ.: 2310 995354 (Γραμματεία)
2310 995390, 995388 (Υπ. Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης, Δανεισμού & Διαδανεισμού)
Fax : 2310 995322

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΠΘ
ΤΑΤΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (προσωρινή ανάθεση),
Τηλ. 2310 995325, e-mail Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, τηλ. 2310 995354,
e-mail Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΠΑΣΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ), τηλ. 2310 995355,
e-mail Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.