Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ιδρύθηκε το 1962 και από το 1965 λειτουργούσε ως δανειστική μονό για τους καθηγητές του πανεπιστημίου. Αρχικά στεγάστηκε σε ένα δωμάτιο στη Λ. Νίκης 45 και ύστερα από αρκετές μετακομίσεις μεταφέρθηκε στις σημερινές της εγκαταστάσεις δηλαδή στον ημιώροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αποτελεί μια από τις πιο οργανωμένες και πλούσιες σε υλικό βιβλιοθήκες της Ελλάδος.

Συλλογή
  Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει δημιουργηθεί για να καλύψει τις ερευνητικές ανάγκες των τμημάτων του πανεπιστημίου, αλλά και όλων των χρηστών της, προσφέροντας μια πλούσια συλλογή από βιβλία, έντυπες και ηλεκτρονικές συνδρομές σε περιοδικά, βάσεις δεδομένων, ειδικές συλλογές και άλλα. Η συλλογή της αριθμεί πάνω από 50.000 τόμους και καλύπτει κατά κύριο λόγο θέματα οικονομικών επιστημών, οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων, λογιστικής, χρηματοοικονομικής, πληροφορικής, στατιστικής, εφαρμοσμένων μαθηματικών, δικαίου, ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων, ψυχολογία και ειδική εκπαίδευση.

Δανεισμός
  Δικαίωμα δανεισμού έχουν, εκτός από αυτούς που φοιτούν στο πανεπιστήμιο και το προσωπικό του, όλοι οι εξωτερικοί χρήστες που είναι κάτοχοι της ειδικής κάρτας δανεισμού της βιβλιοθήκης. Η απόκτηση της κάρτας για τους εξωτερικούς χρήστες προαπαιτεί κάποια ετήσια συνδρομή, ενώ για του φοιτητές και το προσωπικό δίνεται δωρεάν.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει κανείς να προσάψει σαν εξωτερικός χρήστης είναι μια φωτογραφία και μια φωτοτυπία της ταυτότητας. Η διάρκεια δανεισμού είναι δεκαπέντε (15) ημέρες και τα βιβλία που μπορεί κανείς να δανειστεί διαφέρουν ανάλογα με την ιδιότητα του. Για παράδειγμα οι εξωτερικοί χρήστες έχουν το δικαίωμα να δανειστούν έως δύο (2) βιβλία στον λογαριασμό τους, οι προπτυχιακοί φοιτητές έως και τρία (2) και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έως και πέντε (5). Τέλος όσοι φοιτούν στο πανεπιστήμιο μπορούν να δανειστούν και δύο (2) λογοτεχνικά βιβλία την φορά, ενώ οι εξωτερική χρήστες δεν έχουν δικαίωμα δανεισμού από τη συλλογή αυτή.

Υπηρεσίες Βιβλιοθήκης

Διαδανεισμός : Σε περιπτώσεις που το υλικό δεν εντοπίζεται στις διαθέσιμες πηγές υπάρχει η υπηρεσία του διαδανεισμού από άλλες βιβλιοθήκες, όπου ο χρήστης που αιτείται υλικό είναι υποχρεωμένος να προκαταβάλει το σύνολο του κόστους του διαδανεισμού.

Πληροφοριακή Παιδεία: συμβάλλει στην εκπαίδευση των χρηστών και κυρίων των φοιτητών σε θέματα εντοπισμού και αξιολόγησης της πληροφορίας, συγγραφής εργασιών, κ.α. για να μπορούν να ικανοποιούν αποτελεσματικά και γρήγορα τις πληροφοριακές τους ανάγκες.

Συλλογή Κρατημένου Υλικού(reserve): η Βιβλιοθήκη έχει δημιουργήσει τη συλλογή Κρατημένου Υλικού (Reserve Collection) που περιλαμβάνει συμπληρωματική βιβλιογραφία για τα διδασκόμενα μαθήματα. Με την ένταξη υλικού στη συλλογή αυτή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η εποχιακά αυξημένη ζήτηση υλικού για το οποίο η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει επαρκή αριθμό αντιτύπων, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η άνετη κυκλοφορία του υλικού αυτού στους Προπτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς φοιτητές.

ΑΜΕΑ
  Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπήρξε η πρώτη Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που επέκτεινε τις υπηρεσίες της σε άτομα με προβλήματα όρασης και στο χώρο της Βιβλιοθήκης έχει διαμορφωθεί ξεχωριστή αίθουσα, η οποία διαθέτει σύγχρονους σταθμούς εργασίας Η/Υ για χρήση τους από τυφλούς και μερικώς βλέποντες χρήστες. Έχει ίσως τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και λογισμικό που χρειάζεται, όπως επίσης διοργανώνει σεμινάρια για τα θέματα της αναπηρίας. Αυτός είναι:
  - 2 Ηλεκτρονικοί υπολογιστές Pentium 4 με CD-ROM drive και σύνδεση στο Internet, εκ των οποίων ο ένας έχει οθόνη 19' sct και ο άλλος 17' tft.
- JAWS (for Windows). Πρόκειται για παραθυρικό λογισμικό που διαβάζει τα περιεχόμενα της οθόνης καθοδηγώντας ηχητικά το χρήστη για τις ενέργειές του.
- Apollo II. Περιφερειακή μονάδα σύνθεσης φωνής.
- Ανανεούμενη πινακίδα Braille (Braille dispaly). Συσκευή που απεικονίζει τους χαρακτήρες της οθόνης σε χαρακτήρες Braille αναγνώσιμους δια της αφής.
  - Λογισμικό δραστικής μεγέθυνσης της οθόνης Supernova 6 με ενσωματωμένο το screen reader Hal, το Braille για τη μετατροπή του κειμένου σε μορφή braille και το συνθέτη φωνής Orpheus.
- Σαρωτής βιβλίων (book scanner) και λογισμικό οπτικής ανάγνωσης χαρακτήρων (OCR)-Fine Reader 5, για τη μετατροπή έντυπων κειμένων σε ηλεκτρονική μορφή.
- Εκτυπωτής Braille τύπου Everest. Τα κάθε είδους ηλεκτρονικά κείμενα μπορούν να εκτυπωθούν σε μορφή Braille με τον ειδικό εκτυπωτή διπλής όψεως που διαθέτει η Βιβλιοθήκη.
  - Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης CCTV, τύπου Twinkle Bright. Πρόκειται για σύστημα μεγέθυνσης τεκμηρίων και απευθύνεται στους χρήστες με μερική/ μειωμένη όραση.

Ώρες Λειτουργίας
Χειμερινό Ωράριο Λειτουργίας (Σεπτέμβριος - Ιούνιος)
Δευτέρα – Πέμπτη 8:00-20:00
Παρασκευή 8:00-18:30
Σάββατο 9:00-15:00

Θερινό Ωράριο Λειτουργίας (Ιούλιος - Αύγουστος)
  Δευτέρα, Τετάρτη 8:00-18:30
Τρίτη, Πέμπτη 8:00-14:00
Παρασκευή 8:00-12:30
Σάββατο ΚΛΕΙΣΤΑ

Σημείωση: Για λειτουργικούς λόγους οι υπηρεσίες δανεισμού, διαδανεισμού, πληροφόρησης και τεκμηρίωσης, παύουν να παρέχονται μια ώρα πρίν το κλείσιμο της Βιβλιοθήκης.

    

   

Επικοινωνία
Εγνατίας 156
Τ.Θ. 1591, 54006
Τηλ: 2310 891751-2
Fax: 2310 857794
website: http://www.lib.uom.gr/