Η Βιβλιοθήκη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – τμήμα κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) είναι η σημαντικότερη Τεχνική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης. Καλύπτει θέματα που ενδιαφέρουν τους μηχανικούς κυρίως, τόσο τεχνικής και τεχνολογίας όσο και οικονομίας, διοίκησης κλπ.

Συλλογή
Η συλλογή της βιβλιοθήκης αριθμεί περίπου 7.000 τίτλους βιβλίων , 209 τίτλους περιοδικών, πρότυπα (ΕΛΟΤ, ASTM, DIN, ISO), προδιαγραφές, κανονισμούς(ΤΟΤΕΕ, ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΕΣ), Φύλλα Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) (1947-σήμερα), δομική ενημέρωση (διαρκής νομοθεσία και νομολογία) και οπτικούς δίσκους (CD-ROM), με τεχνική και επιστημονική βιβλιογραφία.

Δανεισμός
Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι δανειστική προς κάθε χρήστη είτε έιναι μέλος του ΤΕΕ είτε όχι. Η εγγραφή στη Βιβλιοθήκη γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή ταυτότητας μέλους του ΤΕΕ και με μια πρόσφατη φωτογραφία του χρήστη. Τα δικαιώματα δανεισμού δε μεταφέρονται σε άλλο άτομο και ο χρήστης μπορεί να δανείζεται μόνο για τον εαυτό του.

Κάθε χρήστης μπορεί να δανείζεται για επτά (7) ή δεκατέσσερις (14) μέρες ανάλογα με την κατηγορία του βιβλίου (π.χ. βιβλία από τις καινούργιες παραλαβές ή βιβλία που έχουν αυξημένη ζήτηση δανείζονται για 7 μέρες) από τρία (3) βιβλία και δέκα (10) περιοδικών τευχών . Είναι δυνατή η ανανέωση του χρόνου του δανειζόμενου υλικού για τον διπλάσιο χρόνο ως ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση ότι το ίδιο υλικό δεν έχει ζητηθεί από άλλον αναγνώστη. Σε περίπτωση αναζήτησης για δανεισμό του ίδιου υλικού από πολλούς αναγνώστες ισχύει η σειρά προτεραιότητας.

Υλικό που κρίνεται πολύτιμο και σπάνιο δεν δανείζεται αλλά διατίθεται για χρήση μόνο μέσα στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Στο υλικό αυτό περιλαμβάνονται τα ΦΕΚ, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, πρότυπα, περιοδικά, χάρτες, βιβλιογραφίες, INDEX. Το παραπάνω υλικό, εκτός από τα πρότυπα, δίνεται για φωτοτυπίες, είτε εκτός της Βιβλιοθήκης για μία (1) ώρα, κατόπιν παράδοσης της ταυτότητας, είτε στην Βιβλιοθήκη. Προς αποφυγή φθοράς των παλαιοτέρων ΦΕΚ (1947-2001) η φωτοτύπησή τους γίνεται στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Υλικό που δανείζεται από άλλες βιβλιοθήκη της χώρας υπόκειται στους όρους δανεισμού που ισχύουν για τη δανείζουσα Βιβλιοθήκη. Ο χρήστης επιβαρύνεται με τα ταχυδρομικά έξοδα αποστολής προς τη δανείζουσα Βιβλιοθήκη.

Τέλος το υλικό της βιβλιοθήκης που διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή, οι χρήστες μπορούν να το αποκτήσουν είτε σε ηλεκτρονική μορφή μέσω email, είτε σε ηλεκτρονική μορφή με αποθήκευση σε δισκέτα ή CD.

Ωράριο βιβλιοθήκης
Δευτέρα - Παρασκευή : 9.00 - 15.00
Δευτέρα & Πέμπτη : 17.00 - 20.00
 

Επικοινωνία
Μ. Αλεξάνδρου 49 T.K. 54643, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 883185-7
email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
website: http://tkm.tee.gr/