Το Ίδρυμα μελετών Χερσονήσου του Αίμου (IMXA) ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1953 και λειτούργησε για είκοσι (20) χρόνια ως παράρτημα της εταιρείας μακεδονικών σπουδών. Από το 1974 αποτελεί ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

 Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται: α) η έρευνα σε θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, πολιτισμού, διεθνών σχέσεων, οικονομίας του βαλκανικού χώρου, β) η έκδοση επιστημονικών συγγραμμάτων και περιοδικών, γ) η οργάνωση συνεδρίων και παρεμφερών επιστημονικών συναντήσεων, δ) η διδασκαλία των βαλκανικών γλωσσών, της ρωσικής, της πολωνικής, της τσεχικής και της αραβικής και ε) η λειτουργία θερινών μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού για ξένους σπουδαστές.

Βιβλιοθήκη
Συλλογή
Στο IMXA λειτουργεί η μοναδική στην Ελλάδα, εξειδικευμένη σε βαλκανικά θέματα βιβλιοθήκη και διαθέτει περισσότερους από 25.000 τίτλους βιβλίων και 700 τίτλους περιοδικών εκδόσεων. Υπάρχει επίσης πλούσιο αρχειακό υλικό σε μορφή μικροταινιών, καθώς και συστήματα ανάγνωσης και εκτύπωσής τους. Παράλληλα, διαθέτει μια Ειδική Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει 450 εκδόσεις που έχουν τυπωθεί πριν το 1870. Από το 1991 αποδελτιώνονται τα άρθρα τρεχόντων περιοδικών, καθώς και τα Πρακτικά των Συμποσίων που άπτονται θεμάτων που εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα του Ιδρύματος.

H Βιβλιοθήκη του IMXA συνεργάζεται στενά με το Eθνικό Kέντρο Tεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Τα περιοδικά της συλλογής της είναι καταχωρημένα στους ειδικούς, έντυπους και ηλεκτρονικούς, καταλόγους του EKT. Υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας φωτοτυπιών περιοδικών άρθρων μέσω φορέων που συνεργάζονται με το ΕΚΤ.

Καθημερινά την επισκέπτονται ερευνητές, καθηγητές, φοιτητές και ιδιώτες, που ασχολούνται με θέματα που αναφέρονται στο βαλκανικό χώρο. Τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών, πέρα από τα καθιερωμένα (ιστορία, πολιτική, λαογραφία, διεθνείς σχέσεις, τέχνη, πολιτιστικές σχέσεις, διαβαλκανικές σχέσεις, Έλληνες της διασποράς, εκπαίδευση, αρχαιολογία, γλωσσολογία του βαλκανικού χώρου), ποικίλλουν ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις στα Βαλκάνια (Μακεδονικό Ζήτημα, μειονότητες, εθνικισμός-εθνογένεση, οικονομία και πολιτική στα μεταψυχροπολεμικά Βαλκάνια).

Δραστηριότητα
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δραστηριότητα της Σχολής Βαλκανικών Γλωσσών και Ρωσικής, που λειτουργεί από το 1963, από την οποία έχουν μέχρι σήμερα αποφοιτήσει πολλοί σπουδαστές. Τέλος, από το καλοκαίρι του 1964 και κάθε χρόνο λειτουργεί το Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού, προσφέροντας σε ξένους φοιτητές και επιστήμονες την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τη γνώση της ελληνικής γλώσσας και να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.

Δανεισμός
H Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό, όμως δεν είναι δανειστική. Παρόλα αυτά αλλά ο αναγνώστης μπορεί να φωτοτυπήσει το υλικό που χρειάζεται για την έρευνά του. Εξαιρούνται τα βιβλία της Ειδικής Συλλογής, οι διδακτορικές διατριβές και εκείνα που βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα-Παρασκευή 8.30 πμ. - 2.30 μμ.

    Επικοινωνία
Μεγ. Αλεξάνδρου 31Α Τ.Θ. 50932, 54014 Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 832143, Fax: 2310 831429
email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
website: imxa.gr