Το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) ιδρύθηκε με τον νόμο 717/1977, και άρχισε να λειτουργεί το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Ιδρυτής του είναι ο αείμνηστος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτριος Ευρυγένης.

Το ΚΔΕΟΔ είναι εθνικός φορέας τεκμηρίωσης και έρευνας και λειτουργεί με την μορφή κρατικού νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Εποπτεύεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, διαθέτει όμως διοικητική και οικονομική αυτονομία και λειτουργεί χάριν προαγωγής της επιστημονικής έρευνας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Το ΚΔΕΟΔ ορίστηκε από την ίδρυσή του, με απόφαση της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ως "Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης".

Η Βιβλιοθήκη του Κέντρου

Συλλογή
Η έκταση της συλλογής αριθμεί περίπου 65.000 τόμους και υπάρχει διαρκή συνδρομή σε 192 ειδικά περιοδικά που καλύπτουν όλο το φάσμα του επιστημονικού του αντικειμένου στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά.

Τα θέματα που καλύπτει είναι Ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο, Συνταγματικό δίκαιο Διοικητικό δίκαιο, Διεθνές δίκαιο, Διεθνές δίκαιο προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Διεθνές δίκαιο προστασίας του περιβάλλοντος, Διεθνές οικονομικό δίκαιο και Δίκαιο των διεθνών συναλλαγών. Εκτός από μονογραφίες και περιοδικά η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει και ειδικές συλλογές σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Ειδικές Συλλογές

Ειδική συλλογή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης: Το ΚΔΕΟΔ έχοντας από το 1978 την ιδιότητα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης είναι αποδέκτης όλων των εκδόσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ειδική συλλογή εκδόσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης: Η βιβλιοθήκη διαθέτει πλήρη σειρά των εκδόσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ειδική συλλογή εκδόσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: Η βιβλιοθήκη διαθέτει πλήρη σειρά των εκδόσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου και της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου.

  Η συλλογή της βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμη στους χρήστες από τον δελτιοκατάλογο που βρίσκεται στον χώρο του αναγνωστηρίου, ενώ από το 1991 χρησιμοποιείται ηλεκτρονικό σύστημα οργάνωσης το οποίο ανανεώθηκε το 2000 με το βιβλιοθηκονομικό σύστημα Horizon 5.3. Οι χρήστες της βιβλιοθήκης έχουν online πρόσβαση στον κατάλογο μέσω δύο τερματικών τα οποία είναι εγκατεστημένα στο αναγνωστήριο. Επίσης η βιβλιοθήκη διαθέτει CD reader, microfiche reader και εκτυπωτή για δημόσια χρήση.

Δανεισμός
Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική, αλλά μόνο ισχύει ο εσωτερικός δανεισμός για τους συνεργάτες του ΚΔΕΟΔ. Υπάρχει όμως η δυνατότητα φωτοτύπησης του υλικού στο χώρο τις βιβλιοθήκης από δύο φωτοτυπικά που είναι διαθέσιμα.
Επικοινωνία
Τ.Θ. 14 , Τέρμα Φοίνικα T.K. 551 02, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 486914 , 486915 , 486916
Fax : +30 2310 476 366
website: http://www.cieel.gr/
e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.