Συνδυάζοντας τις μικρές οικονομικές δυνατότητες και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης ξεκινά την λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης, τον Απρίλιο του 1963. αποτελεί την πρώτη ελληνική κινητή βιβλιοθήκη η οποία ξεκίνησε με μια συλλογή 1927 τόμων και έκανε δύο επισκέψεις την εβδομάδα, στις περιοχές Χαριλάου και Ξηροκρήνης.

Το πρώτο όχημα που χρησιμοποιούσαν, αντικαταστάθηκε το 1980, με μεταχειρισμένο φορτηγό που διασκευάστηκε κατάλληλα από τις υπηρεσίες του Δήμου. Το 1985 έγινε η πρώτη σειρά επισκέψεων στις κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ στην Αγία Τριάδα. Η επιτυχία αυτών των επισκέψεων οδηγεί φυσικά σε επανάληψή τους αλλά υποβάλλει και τη σκέψη για τη μετατροπή της Κινητής Βιβλιοθήκης σε αποκλειστικά Παιδική Κινητή Βιβλιοθήκη. Έτσι η συλλογή της ανανεώθηκε, αντικατέστησαν την παλιά της συλλογή(η οποία δωρίθηκε σε άλλους φορείς) με ολοκαίνουργια και πιο κατάλληλη και τελικά είχαμε τα επίσημα εγκαίνια της  στις 27/5/1988, σαν αποκλειστικά Παιδική Κινητή Βιβλιοθήκη με τέσσερις επισκέψεις την εβδομάδα σε ισάριθμα σχολικά συγκροτήματα.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου κατάφεραν να κρατήσουν σε λειτουργία το παλαιό όχημα μέχρι το 1996. Μετά από υποχρεωτική διακοπή ενός χρόνου η Παιδική Κινητή Βιβλιοθήκη συνέχισε τη λειτουργία της με ένα νέο, μικρότερο αυτοκίνητο που παραχωρήθηκε από την ΤΕΔΚ.

Η αγορά ενός βιβλιοαυτοκινήτου, οχήματος εξ αρχής κατασκευασμένου για κινητή βιβλιοθήκη, είναι μέσα στα σχέδια και τις προθέσεις της Βιβλιοθήκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η Παιδική Κινητή Βιβλιοθήκη διαθέτει συλλογή 9190 τόμων (2005) και το πρόγραμμα επισκέψεων της είναι:
Τρίτη
Κάτω Τούμπα, οδός Μητσάκη 1
16ο, 91ο και 83ο Δημοτικά Σχολεία καθώς και το 6ο Νηπιαγωγείο του Σχολικού συγκροτήματος

Τετάρτη
Χαριλάου, Γήπεδο Άρη
15ο και 69ο Δημοτικά Σχολεία

Πέμπτη
2ο Ειδικό Σχολείο και Γυμνάσιο (ΕΛΕΠΑΠ) στο Πανόραμα και στο
24ο Δημοτικό Σχολείο (Αρίωνος και Διαγόρα) Κάτω Τούμπα

Παρασκευή
23ο Δημοτικό Σχολείο (Ιπποδρομίου και Πολυβίου) Κάτω Τούμπα


 

Επικοινωνία
Εθνικής Αμύνης 27 T.K.546 21 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 374800
fax 2310 221066
email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
website: https://thessaloniki.gr/locations/κινητή-παιδική-βιβλιοθήκη