Ιστορία
Το πολιτιστικό αυτό κέντρο οραματίστηκε το ζεύγος Βαφόπουλου (Αναστασία και ο Γεώργιος Βαφόπουλος), όταν μια βραδιά του Νοέμβρη του 1979, δήλωναν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ότι διαθέτουν ολόκληρη την περιουσία τους για την δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου. Έτσι κτίστηκε με τα χρήματα τους σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στον Ανατολικό τομέα της πόλης,.

Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο είναι ένα ενιαίο συγκρότημα που αποτελείται από δύο συνεχόμενα εξαώροφα κτίρια, συνολικού εμβαδού 4.000 τ.μ.. Το Α' κτίριο θεμελιώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1981 και εγκαινιάστηκε στις 29 Οκτωβρίου 1983. Το Β' κτίριο θεμελιώθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1986 και εγκαινιάστηκε στις 7 Ιουνίου 1989. Το κτιριακό συγκρότημα είναι διαρρυθμισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρεται για κάθε είδους πνευματικές, καλλιτεχνικές και εικαστικές εκδηλώσεις και αποτελεί διεύθυνση του Δήμου Θεσσαλονίκης ενώ λειτουργεί με προσωπικό ικανό να ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις των προγραμμάτων του.

Βιβλιοθήκες Βαφοπουλείου πνευματικού κέντρου
Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο λειτουργούν τρεις βιβλιοθήκες:
1) Στο ισόγειο λειτουργεί η Παιδική Δανειστική βιβλιοθήκη.
Είναι ένας ζεστός και πολύχρωμος χώρος για παιδιά από 4 - 14 χρονών, με συλλογή η οποία αριθμεί 14.000 τόμους και 16.000 επισκέπτες ετησίως. Τα παιδιά, εκτός από το δανεισμό βιβλίων, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στο χώρο της. Πρόκειται για διάφορες εκδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες γίνονται σε καθημερινή βάση και έχουν σαν στόχο τη γνώση, τη ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση.

2) Πληροφοριακό Τμήμα & Αναγνωστήριο του Κέντρου.
Βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου και διαθέτει 13.000 τόμους, μία συλλογή πλούσια σε πληροφοριακά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες λεξικά, περιοδικά, καθώς και σε εκδόσεις τέχνης και καλλιτεχνικών λευκωμάτων.
  Η είσοδος και η μελέτη στο Αναγνωστήριο 50 θέσεων είναι ελεύθερη σε όλους τους αναγνώστες που θέλουν να διαβάσουν δικά τους βιβλία ή θέλουν να κάνουν χρήση του υλικού της βιβλιοθήκης, προσκομίζοντας την αστυνομική τους ταυτότητα στο προσωπικό της βιβλιοθήκης. Πρέπει να επισημανθεί ότι το Τμήμα αυτό δεν είναι ανοικτής προσπέλασης και πρόσβαση στα ράφια έχει μόνο ο αρμόδιος βιβλιοθηκονόμος.

3) Στον 3ο όροφο λειτουργεί η Δανειστική βιβλιοθήκη, για αναγνώστες από 14 χρονών και άνω.Η συλλογή της ανέρχεται στους 24.000 τόμους βιβλίων, οι οποίοι καλύπτουν όλο το φάσμα των γνώσεων, με έμφαση κυρίως στην Ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Η βιβλιοθήκη δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης των αναγνωστών για τις καινούργιες εκδόσεις, τις οποίες εκθέτει σε ειδικό χώρο. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα στη μνήμη λογοτεχνών ή ανθρώπων που ασχολήθηκαν με το βιβλίο. Τέλος η δανειστική βιβλιοθήκη αριθμεί κάθε χρόνο περίπου 12.000 επισκέπτες.

Δανεισμός
Στις δύο δανειστικές βιβλιοθήκες οι χρήστες μπορούν να δανείζονται μέχρι και τέσσερα (4) βιβλία για δεκαπέντε (15) ημέρες. Ο δανεισμός των βιβλίων γίνεται με την κάρτα δανεισμού, την οποία αποκτά ο αναγνώστης παρουσιάζοντας την ταυτότητα ή το διαβατήριό του ενώ για τα παιδιά χρειάζεται η συνοδεία και η ταυτότητα του γονέα.

Ώρες Λειτουργίας των βιβλιοθηκών:
Τα δανειστικά τμήματα για παιδιά και ενήλικες λειτουργούν καθημερινά:
Δευτέρα - Παρασκευή
πρωί: 9.00 - 2.00
απόγευμα: 5.00 - 9.00
Σάββατο και Κυριακή: 9.00 - 2.00


Επικοινωνία
Γ. Βαφόπουλου 3, Θεσσαλονίκη
Τμήμα Βιβλιοθηκών
Τηλ. 231 331 8700
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
website: https://thessaloniki.gr/θέλω-να-γνωρίσω-την-πόλη/ανακαλύψτε/εμπειρία-της-πόλης/πολιτισμός/βαφοπούλειο-πνευματικό-κέντρο/