Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα, ιδρύθηκε το 1983 και στεγάζεται από το 1995 σε ιδιόκτητο κτίριο (δωρεά του ζεύγους Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη). Αποτελεί μια υπηρεσία του δήμου της Θεσσαλονίκης, ειδικεύεται στη συστηματική ενασχόληση με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και εποπτεύεται από Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, συγγραφείς της πόλης, δημοσιογράφοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Στα 25 χρόνια λειτουργίας του, έχει αναπτύξει δράση σε διάφορους τομείς με κύριο σκοπό τον εντοπισμό, την απόκτηση και την ανάδειξη ιστορικών τεκμηρίων, που συμβάλουν στην καταγραφή της ιστορίας της πόλης. Για να εκπληρώσει τους στόχους του έχει δημιουργήσει μια ειδική βιβλιοθήκη και δέχεται καθημερινά ερευνητές, οι οποίοι μπορούν εκτός των βιβλίων να εντρυφήσουν και στα ιστορικά Αρχεία που έχει στη διάθεσή του. Η βιβλιοθήκη ΔΕΝ είναι δανειστική.

Παράλληλα το Κέντρο Ιστορίας διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις ιστορικών τεκμηρίων, διαλέξεις, συνέδρια, με τις οποίες προσπαθεί να συμβάλει στην ιστοριογραφία της Θεσσαλονίκης. Τέλος, αναπτύσσει και σημαντική εκδοτική δραστηριότητα με εκδόσεις που αφορούν στην ιστορία της πόλης. Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης υπάγεται στη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αποτελεί χώρο συνάντησης των δημοτικών δραστηριοτήτων με εκείνες άλλων επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων, καθώς και του επιστημονικού δυναμικού της πόλης στο πεδίο της ιστορίας.

Δραστηριότητες
- Η συλλογή, διάσωση, καταγραφή συντήρηση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και μελέτη των κάθε είδους αμέσων και εμμέσων πηγών, που αναφέρονται στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της μείζονος Θεσσαλονίκης και σε ότι έχει σχέση με τη διοικητική, οικονομική και κοινωνική ζωή της.
- Η διεξαγωγή, προώθηση και διευκόλυνση της σχετικής με την εν γένει ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας επιστημονικής έρευνας.
- Η πρόκληση του ενδιαφέροντος του ελληνικού και αλλοδαπού κοινού προς την εν γένει ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και η συνεργασία μαζί του.
- Η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των δημοτών της πόλης για την ιστορία της πόλης.
- Η δημιουργία Ιστορικού Δημοτικού Αρχείου της πόλης.

Η ειδική βιβλιοθήκη του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη βιβλιογραφία σχετικά με την ιστορία της πόλης. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο δεύτερο όροφο και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει φωτογραφική και χαρτογραφική συλλογή, καθώς και συλλογή καρτ-ποστάλ των αρχών του αιώνα με θέμα την Θεσσαλονίκη.


Επικοινωνία
Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου T.K. 546 21, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2313 318701
email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
website: https://thessaloniki.gr/θέλω-να-γνωρίσω-την-πόλη/ανακαλύψτε/εμπειρία-της-πόλης/πολιτισμός/κέντρο-ιστορίας-θεσσαλονίκης/